SONUÇ DEĞİL SÜREÇ DEĞERLENDİRİLECEK

İlkokul öğrencilerinin artık öğrenme sürecinin değerlendirileceğini ifade eden Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, çocukların akademik ve soysal gelişiminin sadece sınavda değil, öğretmenler tarafından sürekli takip edileceğini belirtti. Başyiğit, hiçbir velinin yardımcı kaynak almak için zorlanamayacağını da vurguladı.

2023-2024 eğitim öğretim yılında alınan yeni kararları değerlendiren Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, ek kaynak kitaplar hakkında da velilerin yüreğine su serpen acıkmalarda bulundu.

‘GELİŞİM DÜZEYLERİ SÜREKLİ TAKİP EDİLECEK’

Anaokulunda, İlkokul 1,2,3 ve 4’üncü sınıflarda öğrencilere sınav yapılmayacağını açıklayan Başyiğit, velilerin aklındaki “Çocuğumun bilgisi nasıl ölçülecek?” sorusuna da cevap verdi. Çocukların, akademik ve soysal gelişiminin öğretmenler tarafından sürekli takip edileceğini dile getiren Hasan Başyiğit, “Gelişim düzeyleri, öğretmenlerimizin rehberliğinde gerçekleştirecekleri bireysel çalışmalar, grup etkinlikleri, katılım ve gözlem formları, oyun temelli değerlendirmelerle öğretmenlerimiz tarafından kayıt altına alınacak ve takip edilecek.” İfadelerini kullandı.

Artık ilkokul öğrencilerinin gelişiminin sadece sınavdan sınava değil; ders sırasında sürekli olarak ve sınav stresi olmadan takip edileceğini ifade eden Başyiğit, “sınav yerine süreç odaklı” ölçme sisteminin önemine vurgu yaptı.

‘ZORLA EK KAYNAK ALDIRILAMAZ’

Yardımcı kaynak kitap hakkındaki tartışmalara da son noktayı koyan Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, “İlkokullarda sınav yapılmıyor bu sebeple ilkokullarda, ortaokullarda yardımcı bir kaynağa ihtiyaç yok. Önümüzdeki hafta sonu itibariyle biz okullarımızda yardımcı kaynak kitapları dağıtmaya başlayacağız. Velilerimize zorla yardımcı kaynak kitap aldırma gibi bir durum söz konusu olmaz.” İfadelerini kullandı.

‘ÖNEMLİ OLAN SONUÇ DEĞİL SÜREÇ’

Ders etkinlikleri sırasında sürekli ölçme faaliyeti yürütüleceğine değinen Başyiğit, bunun planlı şekilde yapılması için öğrenci gelişim dosyalarından yararlanacağını söyledi. “Önemli olanın sonuç değil süreç” olduğu bir yaklaşımın hakim olacağını dile getiren Başyiğit, öğrencinin gelişimin ne düzeyde olduğunu süreç içinde gözlemlemenin daha anlamlı olduğunu vurguladı. Başyiğit, “Önemli olan öğrencileri sınav sonuçlarına göre sıralamak değil öğrencilerin öğrenme sürecinin başlangıcından sonuna kadar ne fayda sağladığı.” Şeklinde konuştu.

‘BAKANLIĞIN HAZIRLADIĞI YARDIMCI

KAYNAKLAR YAKINDA DAĞITILACAK’

Her yeni eğitim öğretim yılında gündeme gelen yardımcı kaynak hakkında da açıklamalarda bulunan Başyiğit, ilkokullarda ve ortaokullarda böyle bir ihtiyaç olmadığını vurguladı. 8. ve 12. Sınıflarda da öğrenciler için hazırlanan yardımcı kaynakların bakanlık tarafından gönderildiğini ve Kütahya’ya gelmeye devam ettiğini belirten Başyiğit, “Ben ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Ayrıca bu anlamda kimseyi zorlayamayacağımızın bilinmesini istiyorum.” Dedi. Bakanlık tarafından gönderilen yardımcı kaynakların önümüzdeki haftasonu itibariyle dağıtılmaya başlanacağını aktaran Başyiğit, velilerimize zorla kaynak kitap aldırmasın öğretmenlerimiz.” Şeklinde konuştu.