KİRALIK DAİRELERİN ATEŞİ DÜŞMEYECEK

Kütahya’da bir senelik kira artışının yüzde 153,77 olduğunu açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, “Önümüzdeki 6 ayda da yüzde 29 civarında artış tahmini var. Yani 100 metrekare bir daire ortalama 9 bin 800 TL’den kiraya verilecek” ifadelerini kullandı. Uzman kiralık sorununun büyüdüğüne, yetkililerin düzenlemesinin şart olduğuna vurgu yaptı.

Kütahya’da yaşanan kiralık ev sıkıntısına dair değerlendirmelerde bulunan Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı, Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, kira fiyatlarındaki değişim, şehre gelecek üniversite öğrencilerinin barınma konusu ve ev sahibi kiracı gerilimlerine dair konuştu.

Kütahya’da geçen sene ağustos ayında kiralık metrekare fiyatının 30 TL olduğunu yani 100 metrekare evin 3 bin TL’den kiraya verildiğini ifade eden Kenan Uzman, “Tam bir sene sonra ortalama kiralık metrekare fiyatı 76 TL olmuş. Kira artışı yüzde 153,77. Önümüzdeki 6 ayda da yüzde 29 civarında artış tahmini var. Yani kiralık metrekare fiyatı 98 TL’yi bulacak ve 100 metrekare bir daire ortalama 9 bin 800 TL’den kiraya verilecek” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİNİN KİRALAYABİLECEĞİ EV SAYISI AZ’

Şu anda Kütahya’da tüm gruplarda toplam 773 kiralık konut bulunduğunu belirten Uzman, “Bunun içinde 1+0 dan, villaya kadar tüm evler var. Öğrencinin kiralayabileceği boyutlarda ise 385 adet ev var. 1+1’lerde kiralık fiyatı 2bin 250’tl den başlıyor. 15 bin TL’ye kadar çıkıyor.” Dedi.

‘KÜTAHYA’DA 21 BİN TL’YE KİRALIK EV VAR’

2+1 ve üzeri boyutlardaki dairelerin kirasının Bin 700 TL’den başlayıp 21 bin TL’ye kadar çıktığını açıklayan Uzman, “Kiraların bu derece artması sebebiyle kiracılar ile ev sahipleri arasında da sıkıntılar yaşanıyor. Biz tabii ev sahipleri ile kiracılar arasında köprü oluyoruz. Yurtdışında yaşayan ya da vakit ayıramayıp kiradaki dairesi ile ilgilenemeyen ev sahipleri, “Geçen sen Bin 500 TL kira aldık. Şimdi orada kiralar 7 bin olmuş o zaman çıksın” diyor. Yüzde 25’lik bir kira sınırı var ama bunun da ne kadar doğru olduğu tartışılır. Bu insanlar arasında gerilimi artırmaktan başka bir işe yaramıyor. Bir nevi arabuluculuk görevini de üstlenmemiz gerekiyor.” Dedi.

‘SORULMASI GEREKEN BİR SORU’

Dar gelirli için kiranın büyük bir sorun olduğunu ifade eden Uzman, asgari ücretli tek gelirli bir ailenin 5 bin TL’sini kiraya verecekse kalan rakamla nasıl geçineceğinin sorulması gereken bir soru olduğunu vurguladı.

Son bir yılda bozulan dengelerle kira fiyatları arttığına değinen Uzman, kiraya verilebilecek ev sayısının çok az, talebin ise fazla olduğunu ifade etti. “Yaz sezonunun bitiriyoruz tayinler var düğünler sürüyor. Bu insanlar ev bulmakta sıkıntı yaşıyor.” Şeklinde konuşan Uzman, herkesin barınma ihtiyacı olduğunu, devlet bu işe el atmadığı sürece sıkıntının büyüyeceğini dile getirdi.